Cilt Lekelerini Gideren En Etkili Yöntemler
Cilt lekeleri; çevresel faktörler, genetik yapı ve yaşlanma sonucu cildimizin yapısının bozulmasıyla oluşur. Ciltte oluşan en küçük lekeyi bile kendi haline bıraktığımızda tamamen açılma süresi 12 aydır. Kendi haline bırakmak yerine cildinize doğru müdahalelerde bulunduğunuz takdirde, bu süreci 2-4 haftaya kadar düşürmek mümkün.
Bu yazımızda çoğunlukla kliniklerde uygulanan etkili tedavilerinden ve evinizin konforunda uygulayabileceğiniz, cildinizi lekelerden tamamen arındıracak yöntemlerden bahsedeceğiz.
Tedavi yöntemlerine geçmeden önce cildimizdeki bu lekelerin oluşma süreci, sebepleri ve korkulu rüya haline gelen bu lekelerin nasıl oluştuğunu inceleyelim.
Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur?
Cilde, saça, gözün iris ve retina bölgelerine rengini ‘melanin’ denilen özel bir pigment verir. Melanin nedir? Melanosit hücrelerinde bulunan, amino asidin bir türevi şeklinde karmaşık bir polimerdir. Cilt tarafından üretildikten sonra, etrafındaki diğer hücrelere yayılır ve cildimize eşit bir renk görünümü verir. Bazen melanosit hücreleri, gruplar halinde veya kümeler oluşturarak, benler, çiller, yaşlılık lekelerini oluşturabilirler.
Melanin, ciltte dış faktörlere bağlı olarak fazla üretildiğinde cilt tonu koyulaşır ve lekelenmeler meydana gelir. Yanlış beslenme, genetik yapı, kirli hava, güneşin zararlı ışınları gibi birçok faktör ciltte leke oluşumunu tetiklemektedir.
Ciltte En Sık Görülen Leke Çeşitleri
Yaşa Bağlı Lekeler
İlerleyen yaşla birlikte cildimizde meydana gelen, karaciğer veya yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan lentijinler, yaşla birlikte daha inatçı ve kalıcı hale bürünebilir. Oldukça koyu renkli ve genellikle tekrar tekrar güneşe maruz kalarak zamanla koyulaşır. Genel olarak 35-55 yaş aralığında ortaya çıkar. Bu tür yaşa bağlı lekeler güneş lentijinleri olarak bilinir. Çillere göre vücutta daha yaygın görülür. Genellikle daha koyu renklidir ve çiller gibi kış aylarında kaybolmazlar.
Güneş Lekeleri
Sağlıklı bir hayat için olmazsa olmaz güneş, cildimiz üzerinde olumsuz etkileriyle aynı değeri taşımıyor. Melanin pigmentinin derideki bir diğer görevi, güneşten gelen UV ışınlarını emerek derinin hasar görmesini engellemek. Güneşin UV ışınları cilde direkt geldiğinde, cildin hasar görmemesi için melanin pigmenti artar. Bunun sonucunda var olan lekeler daha çok koyulaşırken yeni lekelerin oluşmasına da sebep olur. Derideki melanin pigmentinin artmasıyla cilt bronzlaşır. Sadece Albinizmli insanların derisinde melanin pigmenti yoktur ve güneşe maruz kaldıklarında bronzlaşmazlar. Ciltleri, güneş ışığına karşı çok duyarlıdır ve yanıklar oluşur. Güneş lekeleri sıklıkla alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollar gibi güneşe en çok maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar.
Çiller
Üst deride bulunan melanosit hücrelerinin oluşturduğu yoğun kahverengi lekelerdir. Güneş ışığındaki UV ışınlarına maruz kalınca koyulaşır ve genişleyebilirler. Çilli cilt güneşe maruz kaldığında normal ciltlere göre daha çabuk yanabilir. Bu nedenle güneşe karşı koruma sağlanmalıdır. Çiller kış aylarında ise daha az belirgindir.
Akne ve Sivilce Lekeleri
Akne oluşumunda iltihaplı ve kızarık şişlikler cildi esneterek folikül duvarlarında (kıl kökü duvarında) yırtılmalara sebep olabilir. Eğer yırtılma büyükse ve cildin ikinci katmanı (dermis) zarar görmüşse akne izi oluşabilmektedir. Derin ve iltihaplı akneler genellikle lekeler bırakır. Scar (yara izi) oluşumu, meydana gelen hasar sonrası, cildin kendini yenileyip tamir etmesi sonucu oluşur. Eğer yara yüzeyselse cilt kendini tamamen yenileyebilmektedir. Ancak özellikle cildin ikinci katmanını (dermis) etkileyen derin yaralarda, çukur ve leke şeklinde izler oluşabilir.
Melazma
Melazma, hormonal değişikliklerle tetiklenen ve genellikle yüzde görülen kahverengi lekeleridir. Çoğunlukla hamile kadınlarda görülür. Melazmanın sık kullanılan ismi 'hamilelik maskesi' dir. Kadınlarda daha yaygın olmasına rağmen, erkekler de görülebilir. Cildin ilk katmanında (epidermis), ikinci katmanında (dermis) veya her ikisinde de melanin miktarı artar. Melazma tehlikeli olamamakla birlikte, oldukça can sıkıcı hale gelerek kişinin yaşam kalitesini etkileyebiliyor.
Hiperpigmentasyon
Koyu renk cilt lekeleri vücutta özellikle UV ışınlarına yoğun olarak maruz kalan alanlarda, yüzde, ellerin dış kısımlarında, omuz, sırt, dekolte bölgesi, kol ve bacakların dışa dönük yüzeylerinde ortaya çıkar. İnsülin direnci olan kişilerde görülebilen lekeler ise bunların tam tersine eklem içlerinde ve genital bölgede ortaya çıkmaktadır
Cilt Lekelerinden Kurtulmak İçin En Etkili Yöntemler
Yorum Yaz